24 Ekim 2007 Çarşamba

Biaystok Rehberi

Bugün itibariyle geleli bir ay oldu arkadaşlar. Biliyorum çok ertelemek zorunda kaldım buraları ama Laptopumun olmayışı ve zamanda bulamamdan dolayı anca birinci ayın sonunda birşeyler yapmaya başlayabildim. Kafamda çok detaylı birşeyler yapmak var ama şuan saat 3 ve yarın sabah 8 de Marketing Research dersimin olduğunu düşünürsek, belki kafamdakileri sonlandıramayabilirim. Ama başlanmalı bir yerden diğ mi?

İlk olarak şehirden başlayalım. Bialystok çok büyük bir şehir değil ama aradığınız şeylerin çoğunu rahatlıkla bulabileceğiniz bir şehir. Daha önceki yazılarımda da belirtmiştim. Burada önemli olan sizin ne aradığınız! Eğer gökdelenler arıyorsanız ve bilinç altınızdada eğer bir şehirde devasa binalar, alışveriş merkezleri ve gökdelenler yoksa o şehir şehir değildir gibi bir mantık varsa, Bialystok sizi pek fazla mutlu etmeyecektir.

Yukarıdaki fotoğraf şehrin tam merkezi denilebilir. Hemen İlerisinde meşhur Red Church var.


Şehrin yapısı şu şekilde, merkezde sadece dükkanlar, restoranlar, eğlence mekanları yer alıyor. şehir merkezinden uzaklaştıkcada apartmanlar konulanmaya başlıyor. İnanılmaz bir düzen olduğu her yerde kendini belli ediyor. Ulaşım için otobüs tercih ediliyor daha çok. Otobüs demişken bizden sonrada buraya geleceklere yardımcı olması açısındanda bir kaç şeyden söz edeyim.

Yukarıda gördüğünüz fotoğrafın en üstünde Caddesin altındada Durağın ismi yer almakta. Bialystok okuyacak ve özellikle WSFIZ universitesine gidecek arkadaşların en çok kullanacakları durak budur efendim!


Bu durağa geldiğinizde bir levha olacak levhada duraktan kaç numaraların geçtiği yazıyor. örnek olarak bu duraktan 3, 6, 16, 26 geçiyor. Wsfiz üniversitesine ise 3 ve 16 numara gidiyor.
Durağın önüne geldiğinizde 16 numara için yukarıdaki gibi bir saat çizelgesi göreceksiniz. Sarı başlık altındakiler hafta içi, yeşil başlık altındakiler cumartesi, kırmızı başlık altındakilerde pazar gününü gösteriyor. Dakika dakika otobüslerin gelişini hesaplıyabiliyorsunuz. Yani otobüs gelmedi geç kaldım bahaneleri burada pek sökmüyor. Çünkü gerçekten 19:22 yazıyorsa 19:22 de otobüs durakta oluyor. 

Ayrıca otobüs ücretleride çok ucuz. Buraya gelcek arkadaşların öğrenci kartı çıktıktan sonra hemen aylık bilet almaya gitmeleri gerekiyor. Aylık biletin ücreti 27 zloty yani ortalama olarak 13 Türk lirasına denk geliyor. Ve bu kartı aldıktan sonra sürekli yanlarında taşımak kaydıyla sınırsız şekilde istedikleri otobüsü kullanabiliyorlar. Ki benim onerim ilk geldiginiz zamanlarda ceptede para varken 3 aylik para alip, kartti otobustu isiyle birdaha ugrasmamanizdir.

Polonyanın para birimi Zloty. Ortalama olarak bir Lira, iki zloty denk gelmekte.

Öğrenmedim çok net olarak ama sanırım paraların üzerindeki amcalar Polonyanın Kralları.

Şehir merkezi kısmı çok büyük değil ve yürüyerek (tabi normal bir havada çünkü bu sıralar eksi dereceleri görmeye başladık) istediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Hemen merkeze yakın olarak parklar bulunmakta.


Ayrıca buranın yani şehrin en önemli simgelerinde biri bu hayvan.

Gece 4 olduğundan sanırım şuan yukarıda görmüş olduğunuz hayvanın ismi aklıma gelmiyor. İlerde aklıma gelince bu kısmı değiştiririm artık. Neyse şehrin en önemli simgelerinden biri bu. Bira ve vodka ların üzerinde bile boy boy resimleri yer almakta.
bu yukarıdaki fotoğrafı hemen bizim kaldığımız yurdun yakınlarından çektik.

(Bu arada yukarida hayvanin ismi Bison, lehcede Zubr olarak geciyor. Vodkanin ismide Zubrowka. Ben pek hoslanmasamda siselerinin tasarimlari hos oluyor.)



Ve sanırım en çok merak edilen yerlerden bir tanesi de kalınan yerler. Açıkcası arkadaşlar daha önce Kredi Yurtlar Kurumunda da yıllarca kalmış bir kişi olarak benim için gayet ideal bir yurt. Hiç bir zaman beklentilerinizi çok çok yukarlarda tutmanızı önermem ama benim beklediğimden iyi çıktığını söyleyebilirim.

Yurdumuzu yani Beta yurdunun dışarıdan görünüşü bu şekilde. 10 katlı bir yurt. İki çeşit oda seçeneği var. Biri 2 kişilik biride 3 kişilik olmak şeklinde. Ayrıca katların yerleşimide şu şekilde. her katta 6 segment var. Her segmentin iki girişi var ve segmentte bir banyo, bir tuvalet ve iki lavabo bulunmakta. Her segmentte 2 tane 2 kişilik, 2 tane 3 kişilik oda var. Yani her segmentte 10 kişi kalıyor ve ortak tuvalet ve banyoyu kullanıyorlar. Onun için oda arkadaşlığının dışında segmentinizdeki arkadaşlarınızlada diğerlerine oranla daha samimi oluyorsunuz.
Yani bir katta 0 kişi kalıyor. Bunun dışında her katın ortak bir mutfağı ve çamaşır makinası var. Gerçi bizim katın çamaşır makinası adam gibi yıkamıyor ama neyseee....

Şuan kaldığım oda bu değil ama iki kişilik bir odadan görüntü bu şekilde aşağı yukarı. Eşyalar rahat rahat sığacak kadar çok dolap var emin olabilirsiniz. (tabi herşeyin bi sınırının olduğunu unutmamak gerekiyor).
Birde odanın penceresinden görünenlere bakacak olursak...
Gündüz...

Bu da gecesi...


Yurtta çok katı kurallar yok. Odalarda sigara içilmiyor, çünkü dedektör var ve direk ötmeye başlıyor. Onun dışında geceleyin girmenize çıkmanıza karışan yok. Ayrıca gece 12 ye kadar odalarınızda parti yapabiliyorsunuz ama 12 den sonra doğal olarak müzik ve gürültü yapmamak gerekiyor. Parti deyince, onları anlatmak çok kolay değil. Buraya geldiğinizde görmeniz daha doğru olur sanırım...
Ama mesela ispanyol ve portekizli arkadaşların küçük eğlencesinden bir fotoğraf...

Genelde bu şekilde dışarda yani koridorda eğlenilsede bizim katta yani bizim segmentte kendi odamızda parti yapıyoruz. Calan muzik, dudaklardanda anlasilacagi uzere Tarkan-Simarik...


Tabi gecenin sonunda veya ertesi günün sabahında size şöyle bir oda kalıyor...


Herşey bu kadar güllük gülüstanlık değil. Birde segmentlerin genel olarak temzilik kısmı var. Onuda bir çizelge hazırladık ve her iki günde bir segment temizleniyor. Aşağıdaki çizelgede de göreceğiniz gibi yarın temizlik sırası bende. (Büyük ihtimal okuyabileceğiniz tek isimde benimkisi)


Tabi bazen hiç beklenmedik sorunlarda olabiliyor... (fotoğraftanda göreceğiniz gibi tuvalet bozuluyor ve atar damarlardan biri kesilmiş kadar büyük bir problem yaratıyor segmette)


Arkadaşlar şimdilik bu kadar... Daha sonra buradaki başka yerlerden ve tabiki Üniversiteden bahsedeceğim. (Demin fotoğraflarımı karıştırdım da üniversitenin bir iki fotoğrafı dışında fotoğrafın olmadığını farkettim. Bundan sadece eğlendiğimiz, üniversiteye gitmediğimiz anlamını çıkartmayın lütfen! Rica ediyorum! ;) )

Sağlıcakla kalın....
(Yaptığım yazım ve dil bilgisi hatalarından dolayı şimdiden özür dilerim. Hızlı yazmam gerektiğinden ve gecenin 4 ü olması sebebiyle hoş karşılayacağınızı umuyorum. Daha sonra hatalar tek tek düzeltilecektir... )
(fotoğrafların üzerine tıklayarak büyük hallerini görebilirsiniz)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

o hayvan bizon galiba da niye şehrin simgesi olduğunu da yazsaydın keşke