18 Mart 2009 Çarşamba

Erasmus Programi hakkinda En Cok Sorulan Sorular (2.bolum)


Nerede kalmistik?! 

Bana gelen mail; 

arkadıişm çok sağol ben zaten ingime  güveniyorum kursa  flnd a gidiyorum anadolu lisesi mezunuyum ama heycanıma güvenmiyorum çok heycanlamıp konuşamam diye korkuyorum bide transbim diğer  başvuran arkadaşlara nazaran daha düşük geçmek için ingten biraz bastırmam lazım bizim okulda ing mülakat yapıyolarmışş  acaba  sana ne sordular bide bana  erasmus sana ne  kazandırdı ??

Eger yukaridaki yaziyi cozebilirseniz :) cevabimda su sekilde olmus bu maile;


Bizim ingilizce sinavimiz vardi ve zordu denilebilir. Bir cok kisi elendi. Yoksa benimde not ortalamam epey dusuktu diger gidenlere nazaran hatta sonuncu olarak gittim diyebilirim. :) Mulakat turkceydi ama ingilizce olan arkadaslarim oldu. Aklimda kaldigim kadariyla kendini iyi bir sekilde tanit, digerlerini siralayacak olursam
erasmus programini nereden duydun
- neden erasmus programiyla gitmek istiyorsun
-erasmus programi sana ne katacagini umuyorsun
- ve biraz da guncel haberler konusunda haberin olsun
Esasinda bu isler tamamen goreceli, diyelimki senin bolumunun kontenjani 5 kisi ve katilan 30 kisi ise dogal olarak daha cok secici davranacaklardir. Ama kontenjan 5 katilan 10 kisi ise daha az secici davranirlar. Mesela benim bolumumden katilan cok fazla yoktu ve cok zorlamadilar ama bi baska bolumden giden arkadasim almanya'ya gidecekti ve inanilmaz katilim vardi. Abartip berlin duvarinin yikilmasiyla ilgili konusmalar donmus. 
Ama ingilizcene guveniyorsan sorun yok. Tek sorun hazir cevaplarinin olmasi. Neden erasmus programi dedikleri zaman neden oraya gitmek istedigini bulmali ve buna inanmasanda inaniyor gibi gorunmelisin.
klasik laflari seviyorlar, kulturumuzu tanitmaya gidiyorum diyebilirsin, turkiye hakkinda farkli ve dogru olmayan bir cok on yargi var bunlari degistirmek icin bir firsat diyebilirsin. Vizyonu gelistirmek icin gidiyorum diyebilirsin. 
Ben sunu soylemistim ve halada boyle dusunuyorum. Belki sende kullanabilirsin duruma gore. Turkiyeyi bir ev olarak dusunuyorum dersin, ve biz bu evin sadece icindeki mobilyalari goruyoruz. Degerlendirme yaparken sadece bu pencereden bakabiliyoruz. Avrupaya gittigimde evden kapisindan cikip, evin disaridan nasil gorundugunu, gormus olucam ve diger evlerle daha dogru bi sekilde kiyaslama sansim olacak filan denilebilir. :)
Hic korkma, koordinatorunle icli disli ol. Yani arada ugra ve gidecegin yerler hakkinda bilgi al, mulakatta kullanirsin. Sunuda sorabilirler gidecegin ulke hangisiyse, o ulke hakkinda ne biliyorsun falan filan gibi,
Son olarak, Kesinlikle git. sana ne katicak sorusu seninle alakali. Somut bisey soylemek zor. Belki somut olarak ingilizcen daha iyi olacak diyebilirim eger kullanirsan. Ama gerisi yani soyut olanlar senin orayi ne kadar iyi degerlendirmenle dogru orantili. 
Yani bana inanilmaz seyler katti, cok fazla ulkeden arkadasim oldu ve hala gorusuyorum. 
Ve bana, ben her yerde ayakta durabilirim, ozguvenini kazandirdi. Suan los angeles'dayim. Buradaysam bunun yuzde 70 ini erasmusa borcluyum.
Gelelim benimle giden bir cok diger turk arkadaslara. Korktular cekindiler ve ingilizce konusmayip polonyada bir komin kurdular. Butun donem boyunca internetten turkiyedeki dizileri izleyip geri donduler. Dedigim gibi bu insana gore degisen bir durum.


Bir baska mail;
merhaba.ben x üniversitesi maliye 4. sınıf öğrencisiyim. 2008-2009 yılı bahar döneminde erasmus programına katılmaya hak kazandım.son sınıf olmam dolayısıyla okulumun uzaması söz konusu.maliye bölümünün diğer üniversite ile anlaşması olmadığı için birçok dersi alamacağım.buna ek olarak aldığım dersleri nasıl geceğim ssorusu beni fazla meşgul ediyor.neden bu kadar geç katıldın diye bir soru sorabilirsiniz bu yıl ilk defa üniversitemizden yurt dışına öğrenci gönderecek.daha henüz tam olarak nereye gideceğim bellli değil ,işveç yada norveç olacak .bu programa katılmamın asıl amacı yabacı dilimi (ingilizce)daha iyi geliştirmek. verilen burslar ülkelere göre farklılık gösteriyor ama genel olarak yeterli mi(kişisel harcamaya bağlı ama).sizin erasmus  programına katılan birçok arkadasınız olduğununu varsayarak oradaki hocaların tölerans gösterip göstermediğini merak ediyorum.ortalamada benim iiçin çok önemli biraz yüksek tutmak zorundayım.sizce bu şartlarda birinin bu programa katılması kendi lehine olabilir mi.ayrıca kpss  üds ve ales sınavlarımdan da vazgeçmiş olacağım.herşey alt üst olacak.tavsiyelerinizi bekliyorum.ne kadar sürede cevap yazarsanız benim için o kadar iyi olacaktır.şimdiden teşekkürler.

Cevap;
Merhaba 007,
Bende isten geldim simdi, cok yorgunum ama elimden geldigince cevap vereyim. Bende 4. sinifta erasmus programina katildim. Benim okulum zamaninda bitti. Yaz okulundada takviye yaptik filan uzatmadan bitirebildim. Gidecegin ulkeler pahali ulkeler. Gelecek bursun ne kadar yetecegini bence okulunda daha once gitmis insanlara sorarak ogrenebilirsin. Bunun icinde bolum koordinatorune gidip daha onceki gidenlerin iletisim bilgilerine ulasirsin sanirim. Cunku ben polonyadaydim ve bize 350 euro dusuyordu sanirim aylik olarak. Ailesinden hic para almadan yasayanlar oldugunu gordum. Ama ben para harcadim, cunku cok fazla dolasiyordum. Ama bu gelen burslar belli ayarlamalar yapilarak veriliyor. Gerci bu norvec veya isvec gibi dunyanin en pahali ulkelerin arasindaki yerlerde nasildir bilmiyorum.
Derslere gelince erasmus biraz daha rahat oluyor diyebilirim ama yine bu her yerden her yere degisiyor. Mesela ayni yurtta kaldigimiz ve baska universiteye giden turklerden bazilari inanilmaz rahatlardi. Hic problem olmadi. Ama benim gittigim ozel universiteydi ve master sinifindan bile ders alip girdigimi biliyorum. Ayni sinavlara girmistik resmen. Ama genel olarak hocayla konusursan filan kalacagini sanmiyorum. Ortalama problemin varsa yani yukseltme gibi, o konuda hic bisey diyemem. Bu durumda bile benim ki yukseldi. Cunku burada bolumum ekonometriydi ve yurtdisinda amerikada bile gorulen ekonometri benim turkiyede gordugumun 4'de biri bile degildi onu icin rahat gectim hepsini. Ama hocalar tolerans gostereceklerdir emin ol! 
Benim erasmus hayatimda cok sey degistirdi. Ama buda cok degisken. Benimle ayni yurtta kaldigim, diger turklerin benim kadar iyi gecirdiklerini dusunmuyorum. Bu insandan insana degisiyor. Oraya gidip sadece yeni turk arkadaslar edinip onlarla dolasirsan hic bi yararini gormeyebilirsin. Cunku insanlar kendi memleketinden insalarla kaynasmaya megilli. Bu diger ulkeler icinde gecerli. bende tersini yapilmasini soylemiyorum ama oraya ne icin gidildigini iyi planlamak lazim. Benim amacim ingilizce kazanip cevre edinmekti cunku dis ticaretle ugrasicam ve dogu avrupa ulkeleri benim icin cok onemliydi. Ve bunlarin hepsini gerceklertirdim. belki 7 -8  ayri ulkeden arkadasim oldu. Hala gorusuyorum. Ve bana baska maceralara atilma gucunu verdi.
Yukarida yazdiklarimin hepsi tamamen bana ozel seyler oldu. Herseyin senin icin farkli olacagini unutma. Hocalar toleransli olmaya bilir. Iyi bir ortamin olmayabilir pahali bir ulke olabilir ve bazi sinavlara girme sansini kacirabilirsin ama...
Belki cok daha farkli kapilarin acilmasinada sebebiyet verebilirsin. Herseyden once yurtdisi tecruben olur. farkli insanlarla kulturle tanisirsin. 
Simdilik boyle... dedigim gibi isten geldim ve yorgunum yatmam gerekiyor. Aklina takilan bisey olursa yine cevaplamaya calisirim. 
Kolay gelsin


Ayni arkadastan bir mail daha geldi daha sonra;
tekrar merhaba ben James Bond daha önce size mesaj atmıstım erasmus konusunda.ilk olarak geçmiş kurban bayramınızı kutlarım.erasmusöğrencisi olarak litvanyadaki M16 college ye gidiyorum.sizden tecrübeli bir kişi oarak neler yapmam gerektğini öğrenmek istiyorum.erasmusun işe başlamnızda büyük katkısı olduğunu söylemiştiniz.
oraya gitttiğim zaman neler yapmalıyım?sizin çalıstığınız yerde işe alınmanızda nasıl bir katkısı oldu?
 gittiğim zaman neler yapmalıyım?bunu  nasıl bir avantaja dönüştürebilirim?gidenler genelde bir tatil olarak alglıyorlar.4 ay çok kısa bir süre, bu sürese neler yapmam gerekir.sizin keşke orada iken şunları yapsaydım dediğiniz şeyler var mı?şimdiden teşekkürler.


Cevap;
Merhaba ali,

Ilk once erasmus maceran hayirli olsun. Is kismina gelince, erasmus sana veya bir baska kisiye direk olarak bi fayda saglar mi bilemiyorum. Benim sana ve diger arkadaslara bahsettigim sey, erasmusda bir cok farkli ulkeden insanla tanisiyorsun ve farkli kulturler taniyorsun. Buda gelecekte sana yararini gosterecektir. 
Bana is konusunda faydasina gelince, eramusdan daha oncede yurt disina cikmistim ama sadece bir aylik bir tecrubem olmustu, erasmusda bir yil kaldim ve yurtdisi tecrubesi oldu, bu tecrubede benim yurtdisina olan bakisimi degistirdi. Suan amerikadaysam ve biyle bir riski alip buraya gelip kendi ayaklarimin uzerinde duruyorsam bu erasmus donemine bagli. 
Bana 'ne yaptinda boyle oldu?!' diye soruyorsan, buna bi cevabim yok. Orada gezdim, eglendim ama bi yandan cevre edindim, ben dis ticaretle ugrasiyorum ve ugrasicamda, bunun icin insanlarla muhabbet ettim. Gidip dis ticaret uzmanlari bulup onlarla konusmadim. Bi gece klubune gittim orada sans eseri tanistigim birinden ogrendim soz gelimi bazi detaylari. Yani bi method filan izlemedim. Ve Erasmus doneminde o polonyanin ufacik sehrinde ben gercekten eglendim. Suan los angeles'dayim. Ve hala polonyanin o ufacik sehrinin ozlemini duyuyorum. 

Sana tek onerecegim sosyal ol, olabildigin kadar. Gez, dolas, eglen, arkadas edin. Onun disinda is diyorsan, git en yakininda ki aiesec klubune oraya uye ol. Ingilizce seviyen ne durumda bilmiyorum. Boylece o da daha gelismis olur ki aiesecde gorev filan alirsan ilerde baska yerlerde staj bulmana yarayacaktir.

Onun disinda sordugun seylet tamamen goreceli ve senin ne olmak istedigine gore degisen seyler. 

Kolay gelsin.



3 yorum:

Adsız dedi ki...

erasmus macera hayirli olsun

Adsız dedi ki...

erasmus maceran hayirli olsun

Adsız dedi ki...

ABD, Iowa Şehrinde bulunan Iowa Lutheran Hastanesi'nden bir temsilciyim ve hastane idaresi tarafından internete nasıl işler yaptığımızı ve insan organlarının alınıp satılması için bir yıl daha başladım fırsatı verdim. böbrek, Bu teklifle ilgileniyorsanız, lütfen aşağıdaki e-postayla bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin: Bağışçılarımıza iyi miktarda para telafi ediyoruz ve biz organlarda Cerrahi uzmanıyız ve bir bağışçı olarak risk yok. o.
Ve bu bizim e-postamız:
iowalutheranhospital@gmail.com
Ayrıca, whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bize ulaşabilirsiniz.