12 Mayıs 2007 Cumartesi

Ne ki bu mülakat dedikleri?!!!


Arkadaşlar sonunda (1 mayıs) mülakat oldu. Kısaca ayrıntılardan bahsedecek olursam; sabah 9'da başladı. İlk olarak doğal olarak geriliyorsunuz ,ama en azından bizim üniversite için, odaya girdiğim anda sıkıntım geçti, çünkü karşımızda çok güler yüzlü bir öğretim üyesi ekibi vardı.
Çok fazla zorlamadılar, hatta hiç zorlamadılar bile diyebilir.
Ama bundan sonra girecek arkadaşlara referans olması açısından bizim üniversitede ve diğer üniversitelerde sorulan soruları kısaca aşağıya yazmak istiyoru.

  • Kendinizi tanıtın? (hep garip gelmiştir bu soru bana ama soruyorlar işte!!!)
  • Neden gitmek istiyorsunuz? (önemli bir soru, klasik laflardan kaçının, türk kültürünü yayıcam falan filan gibi. Çünkü arkasından şöyle bir soru geliyor, peki arkadaşım nasıl yayacaksın? Onun için böyle kalıp, içini doldurmadan laf söylememenizi tavsiye ediyorum. gerçekten neyse sebebi onu söyleyin, gezmek, dolaşmak vs....)
  • Gideceğiniz ülkeler hakkında neler biliyorsunuz?! ( Biraz internetten araştırma yapmanız önerilir, en azından başkentini filan bilin yani...)
  • Aileniz desteği var mı? (Bundan amaçları yarın yurtdışına çıktığınızda, verilen burs yetmezse aileniz destek olap olamayacağını öğrenmek istiyorlar ve genelde ailenin desteğinin olmasını önemsiyorlar...)
  • Yurtdışına çıkıp çıkmadığınız?! ( Bi önemi yok sanırım ama soruyorlar...)
  • Kullanacağınız yabancı dili ne zamandır bilip bilmediğinizi, nereden öğrendiğiniz?

Arkadaşlar kısaca sordukları sorular bunlar. Şu açık ki başvuran sayısına göre soruların sertliğide artıyor.
Yani diyelim 10 kişi kontenjanlı bir yere 50 kişi başvurmuş ise doğal olarak daha sıkı eleme yapmak içi sorular değişiklik gösterecektir.
Ama ülkemizde hala erasmus çok yaygın olmadığı için sorular bu çerçevede dönüp dolaşıyor.

Tabi mülakatın yapılış şekli bütün üniversitelerde değişiklik gösteriyor. Uludağ üniversitesinde türkçe mülakat yapıldı ama arkadaşımın okuduğu Ege üniversitesinde mülakat dili ingilizce idi.

Şimdilik bu kadar arkadaşlar.
Bu arada bende mülakattan 80 almışım söylemesi ayıp. Yani erasmus asıl bugünden sonra balıyacak. Çünkü gitmeye hak kazandım.
Görüşmek üzere arkadaşlar...

3 yorum:

seda dedi ki...

mrb erdem erasmus sınav soruları hakkında bilgi vermen mümkünmü acaba bende gircem sınava ama soruların zorluk derecesi nedir?

Unknown dedi ki...

merhaba seda. erasmus sınav soruları derken, mülakat kısmından mı bahsediyorsun yoksa ingilizce sınavından mı?!
Eğer mülakat ise sordugun, çevremdeki arkadaşlarımda dahil duyduğum, kişisel ve bölümle ilgili genel geçer soruların dışında, çok spesifik,farklı bir soru gelmeyecektir. Okuluna göre belkı ingilizce olabilir mülakat ama asıl belirleyici olanlar erasmus için, not ortalaman ve daha da önemlisi belki ingilizce başarındır.

Adsız dedi ki...

Lise duzeyi icin yapilan mulakatlar hakkinda bilginiz var mi bu sorular cercevesinde mi cikar